Ciasto ucierane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z połową cukru (12,5dag), margaryną, dodając pod koniec 5 łyżek zimnej wody.
2.Ubić białka z resztą cukru i podzielić na połowę.
3.Do masy z żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jedną część białek i wyłożyć na przygotowaną brytfankę (wysmarowany dół blaszki margaryną) połowę tego ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć starte jabłka (lub jak kto woli mogą być usmażone), posypać z wierzchu cynamonem a na końcu resztą bułki tartej.
4.Do pozostałej części ciasta dodać 2 część białek i kakao, wymieszać. Wyłożyć na jabłka.
5.Piec ok 50min-1h w 180st C.
6.Wykonać polewę: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce.
Porady
wymiary blaszki: 24 x 34
W szybszej wersji ciasto można posypać cukrem pudrem.
Komentarze