Ciasto ucierane z jabłkami

4.5 (196 ocen)

  • 20 min

Ciasto pyszne i szybkie w przyrządzeniu, przepis posiadam jeszcze ze szkoły gastronomicznej :)

  • 20 min

Składniki:

  • - 5 jaj
    - 25 dag cukru
    - 30 dag mąki
    - 1 margaryna
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - cynamon
    - 5 łyżek bułki tartej
    - 2 kg jabłek (lub jabłka ze słoika, można wybrać np jabłka z brzoskwiniami)

    Polewa cytrynowa:
    6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
    ok 2 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Ciasto ucierane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z połową cukru (12,5dag), margaryną, dodając pod koniec 5 łyżek zimnej wody.
  • 2. Ubić białka z resztą cukru i podzielić na połowę.
  • 3. Do masy z żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jedną część białek i wyłożyć na przygotowaną brytfankę (wysmarowany dół blaszki margaryną) połowę tego ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć starte jabłka (lub jak kto woli mogą być usmażone), posypać z wierzchu cynamonem a na końcu resztą bułki tartej.
  • 4. Do pozostałej części ciasta dodać 2 część białek i kakao, wymieszać. Wyłożyć na jabłka.
  • 5. Piec ok 50min-1h w 180st C.
  • 6. Wykonać polewę: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce.

Porady

wymiary blaszki: 24 x 34 W szybszej wersji ciasto można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować