Ciasto ucierane z czerwoną porzeczką

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

lekkie pyszne domowe ciasto z kwaskową nutą czerwonej porzeczki idealnie współgrającej ze słodycza ciasta

  • 60 min

Składniki:

  • mąka pszenna 200 gram

    mąka ziemniaczna 3 łyżki

    jajka 2 sztuki

    cukier 3/4 szklanki

    cukier waniliowy 1 opakowanie

    olej 1/3 szklanki

    mleko 1/3 szklanki

    czerwona porzeczka 1 szklanka

    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Ciasto ucierane z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy chwilę
    do powstałej masy wlewamy na przemian olej i mleko i miksujemy
    białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta
    powstałe ciasto przelewamy do keksówki (30cm), odstawiamy na chwilę aby ciasto osiadło
    wierzch posypujemy porzeczkami opruszonymi mąką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować