Ciasto ucierane z budyniem i śliwkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem. Cały czas miksując na największych obrotach wkładać po kawałku miękkiej margaryny, utrzeć na puszystą masę. Na koniec wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem mieszając łyżką. Większą część ciasta przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Zalać je gorącym budyniem. Wyłożyć pozostałe ciasto, całość posypać kruszonką. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Całkowicie wystudzić.
2.
Masa budyniowa: 4 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance rozmieszać wszystkie budynie. Ugotować budyń.
Komentarze