Ciasto na spodzie twarogowym z dodatkiem kawy, z pyszną, kremową masą również z twarogowym akcentem. Całość pokrywa kawowa pianka. Wypiek pasuje na uroczyste spotkania, może pełnić funkcję toru. Jest wręcz wyśmienite i równie efektowne.
Ciasto twarogowiec z chałwą i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na ciasto dokładnie zagnieść.
2.Gdy ciasto wstępnie się podpieka, przygotować masę - chałwę, twaróg oraz żółtka wyrobić na jednolitą masę (np. za pomocą tłuczka do ziemniaków). Na końcu dołożyć mąkę i dokładnie wymieszać.
3.Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę, następnie piec 30 min (180 st. C).
4.Masą wylepić formę (25 x 40) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 min (180 st. C).
5.Formę wyjąć z piekarnika.
6.W tym czasie przygotować piankę - białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nadal ubijając, dodać pozostałe składniki.
Komentarze