Ciasto trzy kolory

4.51 (170 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Szybkie i smaczne ciacho nie tylko na świąteczny stół !

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jaja: 6 sztuk
    - cukier (szklanka o pojemności 250 ml): 1 szklanka
    - mąka tortowa: 0.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - olej: 4 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - suchy mak: 0.5 szklanki
    - wiórki kokosowe: 0.5 szklanki
    - kakao: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta

    - konfitura z czarnej porzeczki: 250 gramów
    - orzechy włoskie łuskane: 150 gramów
    - krem karpatka oryginalna f. Delectra: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto trzy kolory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt łaciaty 1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dobrze ubita piana po odwróceniu naczynia do góry dnem nie może wypaść. Następnie do ubitej piany z cukrem dodajemy żółtka i dalej ubijamy, dodając po odrobinie oleju co chwilę. Aby biszkopt był pulchniutki i mieciutki, należy ubijać go tak długo, aż na jego powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza, a po mikserze pozostanie wyraźny ślad.
    Ja stosuję zasadę 2 minuty ubijania na 1 szt jajka. W tym przypadku ciasto ubijamy około 12 minut.

    Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia składników.
    Przelewamy ciasto do trzech misek i do każdej dodajemy odpowiednio mak, wiórki i kakao. Mieszamy każdą masę i wykładamy po łyżce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby powstało łaciate ciasto.

    Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

    W międzyczasie przygotowujemy krem według przepisu na opakowaniu.

    Po całkowitym wystygnięciu przekrawamy biszkopt na pół i smarujemy ciasto 2/3 konfitury porzeczkowej. Następnie wykładamy na to 2/3 masy karpatkowej i przykrywamy drugą połową biszkopta. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią konfitury i pozostałą częścią kremu.
    Posypujemy pokrojonymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

    Podajemy po schłodzeniu przez noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować