Ciasto "Truskawkowy król"

4.5 (198 ocen)

  • 45 min

Obłędne w smaku ciasto na bazie kruchej bezy z śmietaną kremówką i pyszną orzeźwiającą warstwą soczystych truskawek zanurzonych w galaretce, to gratka dla wielbicieli lekkich ciast z owocami. Przepis dostałam od koleżanki, zrobił furrorę :)

  • 45 min

Składniki:

  • Forma: 23*38

    Ciasto:
    1 kostka margaryny 250g
    250 g mąki
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru + 2 łyżki
    5 jajek
    70 g płatków migdałowych

    Krem:
    1 l śmietany 30%
    8 łyżeczek żelatyny
    8 łyżek cukru pudru

    Dodatkowo:
    600 g truskawek świeżych lub mrożonych
    3 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Ciasto "truskawkowy król" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z połową cukru i cukrem waniliowym,dodajemy po jednym żółtku,następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Blachę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli i cukrem. Rozsmarować na obydwu ciastach posypać łyżką cukru i płatkami. Piec 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Truskawki mrożone nie rozmrażać, podzielić na małe kawałki. Wrzucić do zimnej galaretki. Wymieszać. Żelatynę rozpuścić w szklance wrzątku. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę i zmiksować. Ciasto wstawić do lodówki.
  • 3. Na pierwszy blat wykładamy 1/2 połowę śmietanki, wykładamy wkładkę owocową i reszta śmietanki. Delikatnie kładziemy drugą część ciasta kruchego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana Truskawki Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować