Ciasto truskawkowo - śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Bialka ubić na sztywno, dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec wlać olej. Miksować chwilę do polaczenia składników. Ciasto wylac na blachę. Piec 20-25 min w 180 st. C. Biszkopt wystudzić, Przekroić na dwa placki.
Krem:
Z 750 ml mleka odlać pół szklanki, w której należy rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozprowadzony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Margarynę spienić i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać spirytus.
Galaretka:
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Ostudzić. Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać tężejącą galaretką.
Przełożenie:
placek biszkoptowy
1/2 kremu
galaretka z truskawkami
1/2 kremu
placek biszkoptowy
cukier puder
Jeśli biszkopt wyjdzie zbyt suchy można go nasączyć syropem: woda+cukier=sok z 1/2 cytryny.
Truskawki można zastąpiś dowolnymi owocami, np. malinami, jagodami, brzoskwiniami itp. Jęsli decydujemy się na inne owoce należy też odpowiednio dopasować smak galaretki.
Porady
Przepis na to ciasto zamieściłam również na Wielkim Żarciu. Informację tę podaję na wypadek posądzenia o plagiat.
Komentarze