ciasto truskawkowo-porzeczkowy przekładaniec

0 (0 ocen)

słodki i winny, idealny na gorące dni lub wspomnienie lata. smaczne i łatwe- wprost dla każdego! :)

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jaja
    1 szkl mąki
    1 szkl cukru
    1 łyż proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej


    masa truskawkowo-porzeczkowa:
    około 50-70 dkg truskawek
    1 szkl czerwonej porzeczki
    2 galaretki (truskawkowa lub porzeczkowa)
    1,5 szkl wody
    0,5 szkl cukru


    masa budyniowa:
    1 margaryna
    2 budynie śmietankowe ugotowane w 3/4 litra mleka
    1 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki soku z cytryny

    do dekoracji: owoce czerwonej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto truskawkowo-porzeczkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    białka z solą ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka a na końcu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    piec 25 min w temp 180 stopni. wystudzić
  • 2. owoce oczyścić, opłukać i osuszyć a następnie blenderem rozdrobnić z cukrem. galaretki rozpuścić i połączyć z owocami. jak już będą tężały wylać na biszkopt. wstawić do lodówki aż całkowicie galaretka zetnie.
  • 3. margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce zimny budyń a na minutkę przed końcem dodać sok z cytryny i lekko zamieszać. masę wyłożyć na masę owocową. wierzch posypać porzeczkami lekko je wciskając i odstawić do lodówki na minimum godzinkę do całkowitego stężenia. podawać do kawy, herbaty i smakoszom ciast owocowych :)


    smacznego :) !

Porady

żeby masa owocowa po dodaniu szybciej tężała trzymaj owoce przed blendowaniem i po w lodówce, lub włóż na 10 min do zamrażalki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Porzeczki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować