masa truskawkowo-porzeczkowa:
około 50-70 dkg truskawek
1 szkl czerwonej porzeczki
2 galaretki (truskawkowa lub porzeczkowa)
1,5 szkl wody
0,5 szkl cukru
masa budyniowa:
1 margaryna
2 budynie śmietankowe ugotowane w 3/4 litra mleka
1 szkl cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
Ciasto truskawkowo-porzeczkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
białka z solą ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka a na końcu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
piec 25 min w temp 180 stopni. wystudzić
2.owoce oczyścić, opłukać i osuszyć a następnie blenderem rozdrobnić z cukrem. galaretki rozpuścić i połączyć z owocami. jak już będą tężały wylać na biszkopt. wstawić do lodówki aż całkowicie galaretka zetnie.
3.margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce zimny budyń a na minutkę przed końcem dodać sok z cytryny i lekko zamieszać. masę wyłożyć na masę owocową. wierzch posypać porzeczkami lekko je wciskając i odstawić do lodówki na minimum godzinkę do całkowitego stężenia. podawać do kawy, herbaty i smakoszom ciast owocowych :)
smacznego :) !
Porady
żeby masa owocowa po dodaniu szybciej tężała trzymaj owoce przed blendowaniem i po w lodówce, lub włóż na 10 min do zamrażalki.
Komentarze