Ciasto truskawkowo-kokosowe

4.5 (159 ocen)

Idealne połączenie smaków. Szczególnie kokos i truskawki.

Składniki:

  • Biszkopt makowy
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki maku
    sól szczypta
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Blat kokosowy
    3 białka (z dużych jajek)
    100 g cukru
    200 g kokosu
    Krem budyniowy
    450 ml mleka
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
    2 łyżki cukru
    200 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    Masa truskawkowa
    0,5 kg truskawek
    5 łyżek cukru
    0,5 szkl wody
    1 galaretka truskawkowa
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
    0,5 szkl wody
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto truskawkowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.


    Blat kokosowy:Białka z cukrem ubić na sztywno. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm wyłożyć papierem i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.


    Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.

    Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

    Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy.

Porady

Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu. Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować