Ciasto truskawkowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne słodkie ciasto w sam raz do kawy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    150g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    150g śmietany 12%
    1/2 gorzkiej czekolady 80%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    250g maki tortowej
    10 małych truskawek
    cukier puder

Ciasto truskawkowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy wraz cukrem wanilinowym, cukrem i śmietaną. Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i posiekaną nożem czekoladę. Do masy z żółtkami dodajemy mąkę i miksujemy. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy ja do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki o średnicy 20cm do 25cm. Na wierzchu układamy truskawki. Pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy