Ciasto truskawkowe według Bietki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Mam swoje truskawki i jak jest na nie sezon, to prawie na okrągło robię taki oto placuszek:)

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 5 łyżek
    - cukier waniliowy (16g): 1 sztuka
    - mąka pszenna: 5 łyżek
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

Ciasto truskawkowe według bietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyk. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Upiec.
  • 2. Krem:
    - 0,5 l mleka
    - 2 żółtka
    - 3/4 szklanki cukru
    - cukier waniliowy
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Wyk. Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki i rozpuścić w nim mąkę i żółtka, resztę mleka zagotować z cukrami, jak zakipi wlać powstały budyń , doprowadzić do wrzenia.
    Utrzeć kostkę margaryny i połączyć z zimnym budyniem.
  • 3. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu, dać do schłodzenia.
  • Placek z kremem i truskawkami 4. Do formy dać biszkopt, wyłożyć na niego krem, poukładać truskawki (ok. 70 dag) i zalać tężejącą galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy