Ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.
Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia dodając 1 łyżeczkę gorącej wody.
2.Gdy piana jest już sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy do sztywności, dodajemy wyrośnięte żółtka i mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy w jedna stronę łyżką.
3.Blachę do pieczenia o wymiarach 22 cm x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut.
4.Po upieczeniu okrawamy delikatnie boki tak, aby oddzielić je od blachy, mocno potrząsamy blaszką i wyjmujemy nasz biszkopt na deskę, odrywamy papier od ciasta i zostawiamy do ostygnięcia.
5.Mus z truskawek doprowadzamy do wrzenia wsypujemy galaretki i mieszamy, aż żelatyna nam się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia
6.Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, do gotowego dodajemy po łyżce truskawek z galaretką ciągle ubijając mikserem
7.Biszkopt dzielimy na 2 części, zwilżamy przygotowanym ponczem, przekładamy masą truskawkową, tak aby zostały nam 3 łyżki na wierzch.
Na górze ciasto dekorujemy truskawkami i polewamy tężejącą galaretką
Komentarze