Ciasto truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Efektowny wygląd i cudowny smak.

  • 60 min

Składniki:

  • 300g cukru pudru
    130g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    250g dżemu wiśniowego
    5 łyżek żelatyny
    szczypta soli
    200g waniliowego serka homogenizowanego
    500g truskawek

Ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 białka ubić ze solą na sztywną pianę. Dodać 200g cukru pudru i żółtka.
    Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blachę z wyposażenia kuchenki. Piec 20 minut w temp 170 st. C.
  • 2. Gorący biszkopt posmarować cienko dżemem i zwinąć w roladę. Ostudzić, pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno tortownicy.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. truskawki zmiksować, dodać serek, resztę cukru i żelatynę. Wlać do tortownicy z roladą. Odstawić do lodówki do stężenia.

Porady

Wierzch można udekorować kawałkami truskawek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy