Ciasto truskawkawki w śmietanie

0 (0 ocen)

Podczas przygotowania tego ciasta w moim domu unosił się cudowny zapach truskawek i wiosny.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 l zmiksowanych truskawek
    cukier
    2 galaretki truskawkowe
    1/2 litra śmietany do ubijania
    1 żelatyna fix deserowa
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    posypka różowa do dekoracji

Ciasto truskawkawki w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć do blaszki i piec około 30 min w 180st C.
    Zagotować truskawki dosłodzić wedle uznania. Zdjąć z ognia w gorących rozmieszać galaretki. Zimne ciasto przekroić na pół na pierwszą część wylać wystudzone truskawki (gdy już zaczną tężeć) przykryć drugą częścią ciasta. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać fix rozrobiony z godnie z przepisem na opakowaniu. Całość wylać na ciasto. Posypać różową posypką. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Możemy wykorzystać truskawki mrożone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy