Przepis na szybkie, efektowne ciasto bez jajek i mleka.
40 min
Składniki:
500g mąki pszennej
250g cukru
50g kakao ciemnego Wedla
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka octu - użyłam jabłkowego
2 łyżki stołowe cukru waniliowego
500 ml gorącej wody
150 ml oleju
1 opakowanie serka gęstego homogenizowanego waniliowego - Rolmlecz (dla mnie najlepszy od lat dzieciństwa, ma też do tego idealną konsystencję i nie jest zbyt słodki )
truskawki
płatki migdałowe
Ciasto truskawka, wanilia, kawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
W pierwszej kolejności mieszamy składniki: mąkę (przesiewamy przez sito) , kakao, sodę i sól.
Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, cukier waniliowy i wsypujemy kawę. Gotowy roztwór mieszamy z olejem i octem. Uzyskane składniki suche łączymy z mokrymi - dokładnie miksując.
Pieczemy ok 30-40 min, sprawdzamy po tym czasie patyczkiem - powinien być suchy.
2.Ciasto wyjmujemy z papieru do pieczenia i smarujemy serkiem waniliowym.
3.Na wierzchu układamy plasterki (twardych) truskawek. Wciskamy je delikatnie w serek.
4.Posypujemy płatkami migdałów i gotowe :) Bardzo delikatne i wilgotne ciasto.
Idealnie nadaje się do kawy po niedzielnym obiedzie.
Komentarze