CIASTO TRUSKAWKA, WANILIA, KAWA

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis na szybkie, efektowne ciasto bez jajek i mleka.

  • 40 min

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    250g cukru
    50g kakao ciemnego Wedla
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka octu - użyłam jabłkowego
    2 łyżki stołowe cukru waniliowego
    500 ml gorącej wody
    150 ml oleju
    1 opakowanie serka gęstego homogenizowanego waniliowego - Rolmlecz (dla mnie najlepszy od lat dzieciństwa, ma też do tego idealną konsystencję i nie jest zbyt słodki )
    truskawki
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawka, wanilia, kawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fyowjd 1. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

    W pierwszej kolejności mieszamy składniki: mąkę (przesiewamy przez sito) , kakao, sodę i sól.

    Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, cukier waniliowy i wsypujemy kawę. Gotowy roztwór mieszamy z olejem i octem. Uzyskane składniki suche łączymy z mokrymi - dokładnie miksując.

    Pieczemy ok 30-40 min, sprawdzamy po tym czasie patyczkiem - powinien być suchy.
  • image-1xk5jw1 2. Ciasto wyjmujemy z papieru do pieczenia i smarujemy serkiem waniliowym.
  • image-0541ewt 3. Na wierzchu układamy plasterki (twardych) truskawek. Wciskamy je delikatnie w serek.
  • 4. Posypujemy płatkami migdałów i gotowe :) Bardzo delikatne i wilgotne ciasto.

    Idealnie nadaje się do kawy po niedzielnym obiedzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować