ciasto "tropikana"

0 (0 ocen)

lekkie ciasto pełne tropikalnych smaków

Składniki:

  • Ciasto: forma 28x20 cm
    3 jajka,3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju,
    Masa owocowa:
    1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza, 2 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy,
    Masa śmietanowo-kokosowa:
    250 ml śmietanki 30%, 4 wafelki kokosowe, 1 czubata łyżeczka żelatyny, 1 łyżka cukru pudru,
    Dodatkowo:
    galaretka o smaku kiwi, 2 banany, sok do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "tropikana" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i resztę składników. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 18-20 min. Po wystudzeniu nasączamy sokiem.
  • 2. Masa owocowa:
    1 szkl. soku zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń wraz z cukrem, dodajemy do gotującego soku. Ciepłą masę wylewamy na ciasto, pozostawiamy do ostudzenia.
  • 3. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy żelatynę. Wafelki rozdrabniamy na pył blenderem. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wafelki oraz żelatynę, mieszamy, wykładamy na masę owocową.
  • 4. Galaretkę rozrabiamy w 1 1/2 szkl. wrzątku, banany obieramy i kroimy w plastry, układamy na jasnej masie, zalewamy tężejącą galaretką. Pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować