Ciasto Tropikalna Wyspa

4.5 (165 ocen)

Ciasto zaskakuje nie tylko wyglądem ale również i smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem kiwi i szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    120 g nadzienia kiwi lub konfitury o smaku kiwi
    50 g szpinaku baby
    Nasączenie:
    100 ml wody
    Sok z 1 limonki
    Krem budyniowy:
    300 ml mleka
    4 łyżki cukru
    10 g cukru waniliowego
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    150 g margaryny
    Dodatkowo:
    1 gruszka
    1 banan
    1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej
    1,5 szklanki wrzątku
    Cukier puder do posypania
    Mięta i limonka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto tropikalna wyspa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo dosypujemy mąkę, strużką wlewamy olej ze szpinakiem i po łyżce nadzienia kiwi. Gotową gładką masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
    Krem:
    W garnku gotujemy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy. W reszcie dokładnie mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Gdy mleko wrze, przelewamy masę z żółtkiem i energicznie mieszamy . Masa musi mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu kożucha. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną na gładki krem.
    Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu. Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę. Poncz przygotować z soku z limonki i wody.
    Złożenie ciasta:
    W tortownicy układamy jeden blat ciasta, nasączamy wodą z limonką. Układamy pokrojoną gruszkę i zalewamy połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny blat ciasta, nasączamy. Układamy pokrojonego banana i zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do stężenia. Na wierzchu wylewamy krem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kiwi Szpinak Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować