Ciasto trójkolorowy przekładaniec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo oryginalne i smaczne ciasto, które łatwo się robi. Świetnie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● mąka
    ● cukier
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 150 ml jogurtu naturalnego
    ● śmietan-fix
    ● op. bitej śmietany w proszku
    ● cukier waniliowy
    ● 20 dag wiórków kokosowych
    ● łyżeczka masła
    ● mleczko kokosowe
    ● 3 barwniki spożywcze
    ● 2 białe czekolady

Ciasto trójkolorowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ważymy i odmierzamy taką samą ilość cukru i mąki. Jajka ucieramy z cukrem, dodając mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą mieszamy z innym barwnikiem. Pieczemy trzy placki po ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
  • 2. Wiórki kokosowe smażymy na maśle, aż się zrumienią. Odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt ubijamy z bitą śmietaną, śmietan-fiksem i cukrem waniliowym. Wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy odrobinę mleczka kokosowego.
  • 3. Placki przekładamy masą, wierzch polewamy roztopionymi czekoladami.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki: ● Słodycz kremu złamie odrobina soku wyciśniętego z cytryny. ● 1/3 kremu można wymieszać z 1-2 łyżkami kakao i posmarować środkowy placek. ● Na wierzch można wyłożyć owoce i tężejącą galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2012

Komentarze

Podobne przepisy