CIASTO TRIO WIIELKANOCNE

0 (0 ocen)

makowiec, sernik i szarlotka w jednym ... pychota

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    Blaszka o wymiarach 24x28 cm
    1,5 szkl. mąki, 2 żółtka, 100 g margaryny, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śmietana
    MASA JABŁKOWA:
    0,5 litrowy słoik prażonych jabłek, cynamon, 2 łyżki kisielu wiśniowego
    MASA MAKOWA:
    25 dag maku, 5 łyżek cukru, 2 jajka, aromat migdałowy, skórka pomarańczowa kandyzowana, ½ szkl. sparzonych rodzynek, garść siekanych orzechów włoskich
    Masa serowa:
    0,5 kg sera z wiaderka, ½ kostki margaryny, 5 łyżek cukru, 4 jajka, budyń waniliowy, olejek waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Ciasto

Ciasto trio wiielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto.
  • 2. Masa jabłkowa: Wszystkie składniki mieszamy razem.
  • 3. Masa makowa:
    Mak sparzamy, dwukrotnie mielimy na przemian z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do maku dodajemy żółtka, bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy i olejek, na końcu dodajemy pianę, delikatnie mieszamy, w miarę potrzeby można dodać więcej cukru.
  • 4. Masa serowa:Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną, dodajemy ser, budyń, olejek, mieszamy, na końcu dodajemy pianę z białek.
  • 5. Wykonanie ciasta:
    Ciasto wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem, rozsmarowujemy jabłka, następnie na przemian układamy pasy masy makowej i sera. Z reszty ciasta robimy wałeczki i układamy na cieście tworząc wzorek. Ciasto pieczemy ok. 50-55 min. w 180 stopniach.

    Po upieczeniu ciasto dekorujemy polewą, pisakami cukrowymi i skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Mąka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Trio makowo - kokosowo - jabłkowe

To może cię zainteresować