Tortownica 26 cm lub forma w kształcie róży
Ciasto:
3 jajka
¾ szkl cukru
¾ szkl oleju
¾ szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szkl wody lub soku o jasnym kolorze
1 budyń wiśniowy
3 łyżki maku
2 łyżki masy karmelowej z puszki lub 1 łyżka kakao
Ciasto tri colore - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem na puch. Nie przerywając miksowania wlewać stopniowo olej, wodę lub sok, na koniec wmieszać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej wmiksować budyń, do drugiej mak, a do trzeciej karmel. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładać ciasta na przemian po dwie łyżki, aby uzyskać efekt marmurkowy. Piec ok. 50 minut w 200 stopniach do suchego patyczka. Wierzch udekorować według uznania.
Komentarze