Ciasto toffi ze słonecznikiem i bitą śmietaną

4.72 (243 ocen)

  • 35 min

Ciasto jest proste w wykonaniu. Słodka masa toffi ze słonecznikiem łączy się z lekką śmietaną. Idealnie pasuje do niedzielnej kawy.

  • 35 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -3 łyżki wody
    -cukier waniliowy
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 szklanka mąki

    Słonecznik karmelizowany:
    - 1/2 kostki margaryny
    -10 dag cukru
    -30 dag słonecznika łuskanego

    Masa:
    - 1 kostka masła
    - 1 żółtko
    -2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklance wody
    -puszka mleka słodzonego gotowanego


    Śmietana:
    - 500ml śmietany kremówki 30%
    -3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklance wody
Wystaw ocenę:

4.72 (243 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty Toffi

Ciasto toffi ze słonecznikiem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    Ubić białka z cukrami i wodą. Dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać.Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łyżką. Piec 15-20 min w temp. 180 stopni

    2. Słonecznik:
    Margarynę rozpuścić w rondelku z cukrem, wsypać słonecznik i zagotować.
    Na brytfannę wyłożyć folię spożywczą i rozsmarować słonecznik tak jak placek upiec na złoty kolor. Gdy wystygnie pokruszyć.

    3. Masa:
    Masło utrzeć z żółtkiem, dodawać karmel i ciągle ucierać. Dodać żelatynę ostudzoną. Na samym końcu dać słonecznik i wymieszać.
    Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.

    4. Kremówkę ubić z żelatyną i wyłożyć na masę karmelową ze słonecznikiem.

    5. Ciasto wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Wierzch posypać startą czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować