Ciasto toffi

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Ciasto bez pieczenia robi się go bardzo szybko i jest proste w wykonaniu, dość słodkie ,ale bardzo pyszne .

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1,5 paczki krakersów (słonych)
    3 paczki herbatników (typu Petitki)
    1000 ml mleka
    pół szklanki cukru
    4 żółtka
    250 g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 puszka masy kajmakowej z puszki ( masa krówkowa), 500gr
    1 litr śmietany kremówki 36%
    2 łyżeczki żelatyny* lub śmietan fix
    1 cukier wanilinowy (16 g)
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować krem budyniowy: 3 szklanki mleka, pół szklanki cukru i masło zagotować. Do gotujacej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Lekko przestudzić, nie mieszając.

    Przygotować masę toffi: 500 ml śmietany kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę kajamkową z puszki, nadal ubijając. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi.

    Przygotować masę z bitej śmietany: 500 ml śmietany kremówki ubić. Dodać cukier puder i wanilinowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową.

    Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniową. Następnie wyłożyć krakersy, na które wylać masę kajmakową (masa ta może być wylana dopiero po wystygnięciu całkowitym masy poprzedniej!) . Przykryć ją ponownie krakersami, na które wyłożyć masę z bitej śmietany.

    Schłodzić przez 24 godziny w lodówce. Przed podaniem oprószyć tartą gorzką czekoladą.

    Kolejne warstwy ciasta przedstawiają się następująco:

    herbatniki

    masa budyniowa

    krakersy

    masa toffi

    krakersy

    masa z bitej śmietany

    starta czekolada

Porady

ciasto to należy przygotować 24 godziny przed podaniem. Dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję, krakersy miękną, masy sztywnieją, całość daje się łatwo kroić. Każda próba krojenia przed czasem może się skończyć klęską (uwierzcie mi, wiem o czym piszę :-)). * (niekoniecznie, ja dodałam by ciasto lepiej się kroiło)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować