1.Ciasto:
Białka ubić na sztywno z cukrami ,następnie dodać żółtka.Na końcu dodać orzechy,proszek do pieczenia,wiórki kokosowe i herbatniki po czym lekko wymieszać.Ciasto przelać na blachę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180ºC przez 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.
2.Masa:
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.Galaretki rozpuścić w wodzie.Margarynę utrzeć na pulchną masę po czym dodawać wystudzony budyń.Gdy galaretki zaczną tężeć powoli dodawać je do masy.
3.Orzechy w karmelu:
Cukier wysypać na patelnię Rozpuścić na średnim ogniu i następnie mieszając, skarmelizować za jasno- brązowy kolor. orzechy maczać w karmelu i zostawić aby karmel zastygł.
4.Przełożenie ciasta:
Połowę ciasta posmarować 1/2 masy na to wyłożyć delicje i przykryć drugą warstwą masy i placka.Polewę rozpuścić i rozsmarować na cieście.Orzechy w karmelu ułożyć na placku
Porady
.Jeśli zostało trochę karmelu można zrobić nitki z niego na cieście.
Komentarze