Ciasto szpinakowe z borówkami

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja wersja słodkiego ciasta z tajemniczym, niewyczuwalnym składnikiem jakim niewątpliwie jest szpinak i dodatkiem świeżych borówek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:

    5 jajek
    3 szklanki mąki pszennej
    600g mrożonego szpinaku
    2 szklanki cukru
    2 szklanki oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:

    400ml śmietany 36%
    250g sera mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    1 cukier wanilinowy

    Dodatkowo:

    200g borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto szpinakowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-133t7sa 1. Rozmrozić szpinak, odcisnąć wodę i zblenderować.
  • image-1y5l6rg 2. Ciasto szpinakowe
    Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, cały czas miksując wlać olej
    a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak.
    Przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 25 x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie skroić (wyrównać) wierzch ciasta oraz boki a ciasto przekroić na dwa równe blaty. Skrojony wierzch i skrojone boki ciasta pokruszyć.
  • 3. Masa śmietanowa
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować
    na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
  • image-05d7m8d 4. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć połowę masy śmietanowej, następnie ułożyć drugi blat ciasta szpinakowego. Całość obsmarować pozostałą masą śmietanową i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować świeżymi borówkami i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować