Ciasto szkolne

4.99 (162 ocen)

Pyszne ciasto z bitą śmietaną i musem śliwkowym, przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Upiec biszkopt z 6 jaj i przekroić na pół.

    Masa śliwkowa:
    2 l musu śliwkowego (ugotowane śliwki zmiksować)
    4 galaretki owocowe czerwone
    cukier do smaku

    Masa śmietankowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    herbatniki (dodałam Herbatniki kakaowe z Biedronki)

Wystaw ocenę:

4.99 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami Desery

Ciasto szkolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa śliwkowa:
    Do musu śliwkowego dodać sypkie galaretki. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia galaretek. Posłodzić według uznania. Masę podzielić na dwie części.
  • 2. Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i pod koniec wlać letnią żelatynę.
  • 3. Przełożenie:
    Biszkopt - 1/2 masy śliwkowej - warstwa herbatników - masa śmietankowa - warstwa herbatników - 1/2 masy śliwkowej - biszkopt
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować