Ciasto szklankowe z bakaliami

4.5 (147 ocen)

  • 50 min

Pyszne ciasto, które jest sposobem na wykorzystanie pozostałych białek, polecam gorąco

  • 50 min

Składniki:


  • mąka 1 szklanka,
    cukier 1 szklanka,
    białka 1 szklanka (z około 6-8 jajek ),
    mak 1 szklanka,
    margaryna 200g,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    bakalie (u mnie orzechy włoskie, migdały, morele, śliwki, rodzynki)
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto szklankowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto szklankowe z bakaliami 1. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru w trakcie ubijania.
  • Ciasto szklankowe z bakaliami 2. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki. Podobnie morele i śliwki kroimy na mniejsze części. Mak, mąkę, proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
  • Ciasto szklankowe z bakaliami 3. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy suche składniki. Kolejno wsypujemy pokrojone migdały.
  • Ciasto szklankowe z bakaliami 4. Kolejno wsypujemy pokrojone migdały.
  • Ciasto szklankowe z bakaliami 5. Na samym końcu wlewamy wystudzone masło. Masę przelewamy do foremek i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Życzę smacznego :)

Porady

Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować