1.Wykonanie ciasto: jajka posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą, gęstą masę. Mąki, kakao, proszek do pieczenia wymieszać – dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa placki.
Masa – budyń ugotować bez cukru, wystudzić pod przykryciem. Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę następnie dodać budyń porcjami i dalej utrzeć na jednolitą masę.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić pod koniec ubijania dodać cukier puder i gęstniejącą galaretkę.
Na spodzie biszkoptu rozsmarować ½ kremu budyniowego, przykryć drugim plackiem, docisnąć i rozsmarować pozostały krem. Następnie ułożyć na kremie herbatniki i wyłożyć na nie krem z bitej śmietany. Przykryć wierzch równo herbatnikami. Polewę podgrzać w kąpieli wodnej i rozsmarować na herbatnikach. Wstawić do lodówki na całą noc.
Porady
Zamiast polewy można użyć gotowej masy kajmakowej i posypać opiłkami orzechowymi.
Komentarze