Ciasto szampańskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

W moich starych wycinkach z gazet znalazłam przepis na to ciasto i postanowiłam zrobić, a jest bardzo smaczne i wilgotne

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 4 jajka

    - 2,5 szklanki mąki

    - 3/4 szklanki oleju

    - 1 czubata szklanka cukru

    - 3/4 szklanki szampana

    - 1 opakowanie cukru waniliowego

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia


    - forma do keksówki 35 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto szampańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szampana. Wszystko zmiksować na jednolitą masą. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do ciasta i dobrze wymieszać.

    Formę wysmarować masłem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, po czym włączyć termoobieg i piec około 15-20 minut.

    Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Każdy piekarnik jest inny, więc gdy ciasto będzie się piekło z termoobiegiem trzeba pilnować aby się nie przypaliło i sprawdzać patyczkiem czy się upiekło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szampan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować