Szachownica z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do jajek na przemian razem z olejem i jogurtem. Ciasto wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wym. 25/30 cm). Piec ok.20 minut w 180 st. Wystudzić.
2.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Jogurty zmiksować i połączyć z tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki.
3.Wystudzone ciasto pokroić ukośnie w 2-3 cm pasy. Do blaszki wyścielonej papierem włożyć co drugi pasek ciasta, a w szpary wylać masę jogurtową.
4.Wierzch posmarować cienką warstwą jogurtu, a w miejsca wylanego jogurtu poukładać pozostałe paski ciasta. Puste miejsca ponownie zapełnić jogurtem.
5.Pozostałe galaretki przygotować wg.przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia.Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na pół i rozłożyć na cieście. Zalać stężałą galaretką. Wstawić do lodówki na min.3 godz.a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze