Ciasto "styropian" z żurawiną

5 (145 ocen)

Pyszne, kokosowe ciasto, które do złudzenia przypomina w smaku sernik.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl cukru pudru
    5 żółtek
    margaryna
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1l śmietany 18%
    5 białek
    1 szkl cukru
    200g wiórków kokosowych
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    słoik żurawiny
    100g żurawiny suszonej
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Ciasto "styropian" z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce. 1/2 ciasta rozwałkować na blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Rozsmarować żurawinę ze słoiczka, posypać suszoną.
  • 2. Masa: białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i resztę składników. Wymieszać na najniższych obrotach. Wylać na ciasto w blaszce, wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na masę śmietanową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Schłodzić, najlepszy jest na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śmietana Wiórki kokosowe Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować