ciasto "Strzępiec"

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Pyszne kruche ciasto do kawki lub herbatki.

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    220 gramów miękkiego masła
    4 jaja
    6 łyżek cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 kopiaste łyżki kakao
    cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto "strzępiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać mało, żółtka, zagnieść kruche ciasto.
    Podzielić je na 3 równe części.
    Do jednej dodać 2 łyżki kakao, wgnieść je w ciasto porządnie i równomiernie.
    Wszystkie części zawinąć w folię aluminiową i wsadzić na 40 minut do zamrażarki.
    Z białek ubić pianę.

    Kwadratową blachę o boku 24 cm wysmarować dokładnie tłuszczem.
    Na dno zetrzeć na dużych oczkach pierwszą jasną część ciasta.
    Na nią zetrzeć część ciemną.
    Na część ciemną wyłożyć pianę z białek, a na pianę zetrzeć drugą jasną część ciasta.
  • 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
    Jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Piana z białek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować