Tradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, słodkim musem z gruszek i polewą z mlecznej czekolady.
Ciasto stefania z musem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę o wymiarach 30cm x 9cm wyłożyć warstwą herbatników.
2.Połowę mleka, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. W pozostałej ilości zimnego mleka rozrobić kakao tak aby nie było grudek. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypywać kaszę mannę i na końcu wlać mleko wymieszane z kakao. Cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.
3.Mus gruszkowy:
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wlać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.
Komentarze