Ciasto spartak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, kakao, miód i roztrzepane jajka. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając do zagotowania. Zdjąć z pieca i dodać sodę. Mieszać do utworzenia piany. Trochę ochłodzić i dodać mąkę ze szklanki i wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, wyłożyć masę. Palcami wgniatać mąkę w masę. Podzielić na 4 części.W linku jest na 8 ale ja piekłam w większych blaszkach 30x40. Każdą część rozwałkować i upiec w 180* ok.10 min.
Przed wyłożeniem kremu, każdy placek posmarowałam sokiem brzoskwiniowym.W linku herbata z alkoholem.
2.Żółtka rozetrzeć z cukrem, budyniami i szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masło zmiksować dodając po łyżce budyniu. Krem podzielić na 3 części i każdą przekładać placki.
3.Na parze rozpuścić, czekoladę w mleku i z margaryną. Rozsmarować na placku.
Truskawki poukładać na jeszcze nie zastygłej polewie. Polać każdą truskawkę biała czekoladą.
Komentarze