Ciasto sowie oczka

4.48 (155 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Długo zastanawiałam się nad nazwą dla tego ciasta, trochę przypomina wydmy, trochę oczy sowy, ale najważniejsze to jest to że super smakuje.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto kruche:
    4 szklanki mąki pszennej
    kostka margaryny
    pół kostki smalcu
    5 żółtek
    pół szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    2-4 łyżki śmietany do zagniatania ciasta
    masa kokosowa:
    100 g wiórków kokosowych
    250 ml mleka
    szklanka cukru
    dodatkowo:
    marmolada
    2 śnieżki
    400 ml zimnego mleka
    2 płaskie łyżki żelatyny
    1 łyżka kakao
    opakowanie biszkopcików (150 g )
    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Marmolady

Ciasto sowie oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto z masą kokosową 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i żółtka, zagniatamy ciasto. By nam się dobrze zlepiło dodajemy 2- 4 łyżki śmietany np. 12 %. Nasze ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki by odpoczęło.
    Na masę kokosową gotujemy 250 ml mleka ze szklanką cukru, na karmel, wsypujemy wiórki i jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę kokosową.
    Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek o jednym boku długości naszej blaszki. Możemy pociąć na 7 pasków i na każdym rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon.
  • ułożone ruloniki 2. Nasze rulony układamy obok siebie na masie kokosowej.
    Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
    Po upieczeniu studzimy.

    Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.
  • ułożone biszkopty 3. Na upieczone ciasto wykładamy ubitą jedną śnieżkę w 200 ml zimnego mleka z połową naszej żelatyny.
    Na białą śnieżkę układamy biszkopciki, a na nie następną ubitą śnieżkę z łyżką kakao i resztą żelatyny.
    Całe ciasto możemy udekorować startą lub roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Owoce Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować