Ciasto Snikers

4.01 (695 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 166 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Ciasto Snikers to nic innego jak pyszny i wciągający przekładaniec. Ciasto to idealnie pasuje na różnego rodzaju okazje. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Polecam wszystkim, którzy poszukują czegoś słodkiego, przekładanego i z orzechami :)

  • 166 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Na ciasto (na 3 blaty o wielkości blachy ok. 25x35 cm):
    600 g mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    200 g margaryny
    2 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Polewa orzechowa:
    200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych itp.
    90 g margaryny
    1 łyżka cukru
    2 łyżki miodu

    Dodatkowo:
    1 duży budyń waniliowy/ śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    700 ml mleka
    1 mała puszka (około 200g) masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)
Wystaw ocenę:

4.01 (695 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Snickers Desery Ciasto

Ciasto snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane (jak lubicie mniej lub bardziej) posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć każdą część wagą kuchenna). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i równamy ręką lub małym wałkiem.
  • 3. 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i mąkę ziemniaczaną i pszenna. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Ostudzić.
  • 4. 2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy (gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).
  • 5. Wykonanie całości:
    Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami.

    Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też inne przepisy na domowe wypieki, na przykład przepis na klasyczny keks!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować