Ciasto Snikers

4.5 (174 ocen)

  • 4 min

Jest to moje ulubione ciasto . Robię je na Święta i specjalne okazje.

  • 4 min

Składniki:

  • Polewa orzechowa :
    1/2 kostki margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    20 dag posiekanych orzechów włoskich
    Składniki ciasta (na 3 blaty):
    60 dag mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    20 dag margaryny
    3 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    1 opakowanie cukru waniliowego
    Kremy:
    2 op budyniu waniliowego
    1 puszka mleka skondensowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W średnim garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać orzechy. Pogotować chwilę na średnim ogniu- do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.

    Dużą, gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posmarować niewielką ilością margaryny. Najlepiej przygotować 3 blachy, ale jeśli nie ma takiej możliwości jedna również wystarczy( przygotować wówczas dodatkowo 2 kawałki papieru lub folii). Piekarnik nagrzać do 1750C.
    Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną (lub rozdrobnić margarynę z mąką palcami). Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości około 20x 30 cm( może być trochę większy), podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Delikatnie przenieść na przygotowaną blaszkę. Można również rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść razem z papierem na blachę( również delikatnie podsypać mąką, żeby ciasto zbyt mocno nie przywarło do papieru lub folii). Na jedną z części ciasta wyłożyć letnią polewę orzechową. Piec każdy płat osobno około 8-12 minut, w zależności od piekarnika, część z orzechami piec 2-3 minuty dłużej. Płaty powinny mieć brązowo- złoty kolor, nie powinny być zbyt mocno wypieczone, gdyż będą za twarde. Ciaso przenosić z blachy dopiero kiedy przestygnie- zaraz po upieczeniu jest zbyt miękkie i się połamie.
    Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu używając 1/3 mleka mniej. Przestudzić.
    Puszkę mleka skondensowanego gotujemy na małym ogniu, w garnku z wodą 2,5- 3 godziny, pilnując poziomu wody( aby cały czas zakrywała puszkę). Po tym czasie puszkę wyjąć i wystudzić.
    Gotowe, zimne blaty ciasta przełożyć kremami. Na pierwszy blat rozłożyć budyń, przykryć go ciastem. Następnie rozsmarować na nim kajmak, przykryć płatem z orzechami.
    Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby lekko zmiękło od kremów. Same płaty można przygotować nawet 2 dni przed połączeniem całości. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Ciasto najlepiej spożywać na następny dzień jak zmięknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować