Ciasto snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W średnim garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać orzechy. Pogotować chwilę na średnim ogniu- do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.
Dużą, gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posmarować niewielką ilością margaryny. Najlepiej przygotować 3 blachy, ale jeśli nie ma takiej możliwości jedna również wystarczy( przygotować wówczas dodatkowo 2 kawałki papieru lub folii). Piekarnik nagrzać do 1750C.
Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną (lub rozdrobnić margarynę z mąką palcami). Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości około 20x 30 cm( może być trochę większy), podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Delikatnie przenieść na przygotowaną blaszkę. Można również rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść razem z papierem na blachę( również delikatnie podsypać mąką, żeby ciasto zbyt mocno nie przywarło do papieru lub folii). Na jedną z części ciasta wyłożyć letnią polewę orzechową. Piec każdy płat osobno około 8-12 minut, w zależności od piekarnika, część z orzechami piec 2-3 minuty dłużej. Płaty powinny mieć brązowo- złoty kolor, nie powinny być zbyt mocno wypieczone, gdyż będą za twarde. Ciaso przenosić z blachy dopiero kiedy przestygnie- zaraz po upieczeniu jest zbyt miękkie i się połamie.
Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu używając 1/3 mleka mniej. Przestudzić.
Puszkę mleka skondensowanego gotujemy na małym ogniu, w garnku z wodą 2,5- 3 godziny, pilnując poziomu wody( aby cały czas zakrywała puszkę). Po tym czasie puszkę wyjąć i wystudzić.
Gotowe, zimne blaty ciasta przełożyć kremami. Na pierwszy blat rozłożyć budyń, przykryć go ciastem. Następnie rozsmarować na nim kajmak, przykryć płatem z orzechami.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby lekko zmiękło od kremów. Same płaty można przygotować nawet 2 dni przed połączeniem całości. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Porady
Ciasto najlepiej spożywać na następny dzień jak zmięknie.
Komentarze