Ciasto Snikers

5 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne miodowo - orzechowe ciasto przekładane masą budyniową.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    500 g mąki,
    200 g cukru,
    1 margaryna,
    2 łyżki miodu,
    2 jajka,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej.
    POLEWA:
    300 g orzechów włoskich,
    1/2 szklanki cukru,
    3 łyżki miodu,
    3 łyżki margaryny,
    MASA:
    0, 75 l mleka,
    4 łyżki mąki pszennej,
    4 łyżki mąki ziemniaczanej,
    3 żółtka,
    3 łyżki cukru,
    2 cukry waniliowe,
    250 g masła
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie gładkie. Dzielimy ciasto na 2 części. Na 1 części wylewamy polewę i tak pieczemy, a 2 część pieczemy osobno.
    Piec ustawiony na 150 stopni - ok.20 min. Aż zbrązowieje.

    Polewa: Posiekać orzechy i wsypać do garnuszka dodać cukier, miód, margarynę i rozpuścić. Zagotować aż zgęstnieje. Można dodać łyżkę zimnej wody.

    Masa: Odlewamy z 0,75 l mleka troszkę do mniejszego garnuszka, resztę zagotować. Do odlanego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Zagotować całość - cały czas mieszając. Powstanie nam domowy budyń. Na koniec wrzucamy 250 g masła i mieszamy aż będzie jednolita masa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować