Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Herbatniki drobno kruszymy (ja zmieliłam je w malakserze). Margarynę i czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do herbatników dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Kwadratową formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą i na dno formy wykładamy masę z herbatników wyrównujemy powierzchnię i dobrze dociskamy masę łyżką.
2.Karmel:
Cukierki krówki kruszymy i wkładamy do rondelka stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy cukierki, dodajemy masę kajmakową gdy się połączy z krówkami wsypujemy orzechy mieszamy i przekładamy masę na nasz kruchy spód. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy ciasto do lodówki aby sie schłodziło
3.Krem orzechowy:
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w ciepłym mleku. Śmietanę przelewamy do miksera i ubijamy na wysokich obrotach pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem, zmniejszamy obroty na poziom2 i dodajemy masło orzechowe, mleko w proszku i żelatynę. Miksujemy aż składniki się dobrze połączą i szybko przekładamy krem na warstwę karmelu z orzechami. Wyrównujemy powierzchnię.
4.Wierzch ciasta dekorujemy baronami pokrojonymi w plasterki, wiórkami czekolady i orzeszkami ziemnymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej aby chłodziło się całą noc.
Komentarze