CIASTO SNICKERS

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszny przekładaniec. Ciasto to wygląda bardzo efektownie i wyśmienicie smakuje. To coś słodkiego, przekładanego i z orzechami :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na cisto ( na trzy blaty o wielkości blachy ok. 25x35 cm ):
    - 600 g mąki pszennej
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 jajka
    - 2 żółtka
    - 200 g margaryny
    - 2 łyżki mleka
    - 3 łyżki miodu
    - 2 łyżeczki sody
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    Polewa orzechowa:
    - 200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych, itp.
    - 90 g margaryny
    - 1 łyżka cukru
    - 2 łyżki miodu
    Dodatkowo:
    - 1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 4 łyżki cukru
    - 700 ml mleka
    - 1 mała puszka ( około 200 g) masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Zacznij od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuść margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodaj posiekane ( jak lubisz mniej lub bardziej) orzechy. Gotuj chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstaw do przestudzenia.
  • 2. Mąkę przesiej z sodą. Dodaj posiekaną margarynę i pozostałe składniki. Zagnieć ciasto i podziel je na trzy równe części (można każdą część zważyć wagą kuchenną, tak by były równe). Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenieś na papier do pieczenia i wyrównaj ręką lub małym wałkiem ( jak masz wprawę, to możesz od razu rozwałkować ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia).
  • 3. 500 ml mleka zagotuj z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku mikserem dokładnie wymieszaj budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i ciągle gotując na małym ogniu mieszaj mikserem na najniższych obrotach aż powstanie jednolita masa kremowa. Ostudź.
  • 4. . 2 blaty upiecz na zloty kolor około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Na trzeci blat nałóż ostudzoną polewę orzechową i piecz około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Blaty wyjmij i ostudź ( gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).
  • 5. Pierwszy upieczony blat posmaruj równo budyniem, przykryj go drugim blatem. Drugi blat posmaruj masą kajmakową i przykryj ostatnim blatem z orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować