Ciasto smerfuś z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier, a następnie po żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy (23x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w średnio rozgrzanym piekarniku. Studzimy, przekrawamy na dwa placki.
2.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku. Odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w kostkę. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku. Tężejące mieszamy z 500 ml ubitej na sztywno kremówki. Dodajemy pokrojoną galaretkę. Mieszamy. Przekładamy biszkopty. Górny placek lekko dociskamy.
3.Jagody myjemy, osuszamy. Pozostałą kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksem i cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch. Posypujemy jagodami. Zalewamy tężejącą czwartą galaretką (rozpuszczoną w 1 szkl. wrzątku).
Komentarze