Ciasto Smerfuś z jagodami

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Po spróbowaniu córka stwierdziła, że to ciasto jest smerfastyczne!

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 1 i 1/3 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Oraz:
    ● 750 ml kremówki
    ● 4 niebieskie galaretki
    ● śmietan-fix
    ● łyżka cukru pudru
    ● 1/2 l jagód świeżych lub mrożonych
Wystaw ocenę:

4.97 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Ciasto smerfuś z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier, a następnie po żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy (23x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w średnio rozgrzanym piekarniku. Studzimy, przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku. Odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w kostkę. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku. Tężejące mieszamy z 500 ml ubitej na sztywno kremówki. Dodajemy pokrojoną galaretkę. Mieszamy. Przekładamy biszkopty. Górny placek lekko dociskamy.
  • 3. Jagody myjemy, osuszamy. Pozostałą kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksem i cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch. Posypujemy jagodami. Zalewamy tężejącą czwartą galaretką (rozpuszczoną w 1 szkl. wrzątku).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować