Ciasto z nadzieniem słonecznikowym i masą krówkową- "słonecznikowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkopta:
Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier, dalej ucieramy. Wbijamy po 1 żółtku.
Wsypujemy przesiane: mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu wlewamy olej. Delikatnie mieszamy.
Pieczemy w dużej formie 32x23 cm- 2 placki. W temp. 170 stop. C przez ok. 25 min.
Wyjmujemy biszkopty z blachy, studzimy.
Ponczujemy je mocnym naparem z herbaty z dodatkiem alkoholu, ok. 3/4 szklanki napary na 2 biszkopty i kieliszek alkoholu: spirytusu, koniaku, winiaku.
2.Wykonanie nadzienia słonecznikowego:
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
Masło rozpuszczamy z cukrem, krótko gotujemy. Wsypujemy uprażony słonecznik. Całość studzimy.
3.Wykonanie masy krówkowej:
Masło ucieramy mikserem lub w makutrze na gładką masę. Powoli dodajemy masę krówkową. Ucieramy dalej.
Pieczemy 2 biszkopty ciemne z 4 jajek. Podana porcja jest na 1 biszkopt.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień od wykonania. Przechowujemy go w lodówce.
Komentarze