Ciasto z nadzieniem słonecznikowym i masą krówkową- "Słonecznikowiec"

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczne, ciekawe , słodkie ciasto na uroczystości rodzinne i święta.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy- porcja na 1 biszkopt
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka płaska ciemnego kakao
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 i 1/2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie słonecznikowe:
    300 g ziaren łuskanego słonecznika
    1/2 szklanki cukru
    125 g masła "extra"

    Masa krówkowa:
    1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym
    250 g masła "extra
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Ciasto z nadzieniem słonecznikowym i masą krówkową- "słonecznikowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczony kakaowy biszkopt 1. Wykonanie biszkopta:
    Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier, dalej ucieramy. Wbijamy po 1 żółtku.
    Wsypujemy przesiane: mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu wlewamy olej. Delikatnie mieszamy.
    Pieczemy w dużej formie 32x23 cm- 2 placki. W temp. 170 stop. C przez ok. 25 min.
    Wyjmujemy biszkopty z blachy, studzimy.
    Ponczujemy je mocnym naparem z herbaty z dodatkiem alkoholu, ok. 3/4 szklanki napary na 2 biszkopty i kieliszek alkoholu: spirytusu, koniaku, winiaku.
  • nadzienie słonecznikowe 2. Wykonanie nadzienia słonecznikowego:
    Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
    Masło rozpuszczamy z cukrem, krótko gotujemy. Wsypujemy uprażony słonecznik. Całość studzimy.
  • masa krówkowa 3. Wykonanie masy krówkowej:
    Masło ucieramy mikserem lub w makutrze na gładką masę. Powoli dodajemy masę krówkową. Ucieramy dalej.
  • przełożony masami słonecznikowiec 4. Przełożenie ciasta:

    1 biszkopt kakaowy
    1/3 porcji nadzienia słonecznikowego
    masa krówkowa
    2 biszkopt
    2/3 nadzienia słonecznikowego
    dekoracja w/g uznania
  • Słonecznikowiec 5. Smacznego:)

Porady

Pieczemy 2 biszkopty ciemne z 4 jajek. Podana porcja jest na 1 biszkopt. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień od wykonania. Przechowujemy go w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

image-0f8ff34

To może cię zainteresować