Ciasto Słonecznikowe

4.51 (181 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne słodziutkie ciasto, z chrupiącym słonecznikiem jednym słowem rozkosz dla podniebienia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny: blacha 25x42
    • 5 jaj
    • 1 szkl.cukru
    • 1 szkl. mąki
    • łyżeczka proszku do pieczenia

    Wkład słonecznikowy:
    • 50 dkg słonecznika łuskanego
    • 10 dkg masła
    • 10 dkg cukru
    • 2 łyżki mleka

    Masa:
    • 1 puszka masy karmelowej najlepiej gostyń
    • 25 dkg masła

    Bita śmietana :
    • 500 ml śmietany kremówki 30 procent
    • 2 łyżkami cukru pudru
    • 3 łyżeczkami żelatyny
Wystaw ocenę:

4.51 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Ciasto słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Etapy przygotowania
    Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywną piane zasypując cukrem. Dodać żółtka delikatnie zmiksować na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem. Blachę wyłożyć papierem wylać ciasto i upiec.
    Wkład słonecznikowy:
    Wszystkie składniki zagotować, wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku 180 stopni aż nabierze złotego koloru ( blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia. W trakcie pieczenia mieszać bo się przypala . Wyjąc z piekarnika, po ostudzeniu dokładnie pokruszyć.
    Masa:
    Masło utrzeć na puszystą masę dodać karmel (Gostyń masa karmelowa). Pod koniec dodać ostudzony pokruszony słonecznik i wymieszać.
    Bita śmietana ubić dodać żelatynę lub wyłożyć na masę słonecznikową.
    Na koniec wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Zamiast żelatyny do masy śmietanowej można dodać śmietanę fix.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować