Ciasto słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Etapy przygotowania
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywną piane zasypując cukrem. Dodać żółtka delikatnie zmiksować na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem. Blachę wyłożyć papierem wylać ciasto i upiec.
Wkład słonecznikowy:
Wszystkie składniki zagotować, wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku 180 stopni aż nabierze złotego koloru ( blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia. W trakcie pieczenia mieszać bo się przypala . Wyjąc z piekarnika, po ostudzeniu dokładnie pokruszyć.
Masa:
Masło utrzeć na puszystą masę dodać karmel (Gostyń masa karmelowa). Pod koniec dodać ostudzony pokruszony słonecznik i wymieszać.
Bita śmietana ubić dodać żelatynę lub wyłożyć na masę słonecznikową.
Na koniec wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Porady
Zamiast żelatyny do masy śmietanowej można dodać śmietanę fix.
Komentarze