ciasto słonecznikowe

4.5 (151 ocen)

mięciutki biszkopt cudowna masa i chrupka posypka

Składniki:

  • polewa:
    3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao

    5 jaj
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 1/2 szklanki mąki

    masa :
    0,5 litra śmietany kremowej 30 %
    2 śmietan fix
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej nescafe creme

    posypka:
    1 szklanka wyłuskanego słonecznika
    2 łyżki masła
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Z oleju, wody, cukru i kakao ugotować polewę, wystudzić. 5 białek ubić z cukrem. Do ubitej piany, ciągle ubijając dodać żółtka a następnie powoli wystudzoną polewę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na wcześniej przygotowaną blachę o wymiarach 24x35. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
    masa:
    Wcześniej schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną.
    Posypka:
    Na patelni podsmażyć na brązowo słonecznik dodać masło i cukier puder, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez chwilę, wystudzić.

    Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż, wyłożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć resztę masy, rozprowadzić równomiernie po placku. Posypać wystudzonym słonecznikiem, wstawić na 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować