Ciasto "słodka chwila" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem i cukrami, dodać jajka ,dodawać stopniowo przestudzony tłuszcz. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 równe części . Blaszka o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto po nakłuwać gęsto widelcem.Upiec do zrumienienia.
Jabłka obrać , podzielić na ćwiartki potem na plasterki,wsypać do rondla ,podlać 0,5 - 3/4 szkl wody dusić na małym ogniu dopóki sok z jabłek nie będzie zredukowany do minimum. Dodać galaretki, wymieszać odstawić dopóki masa nie będzie gęstnieć, wyłożyć na pierwszy blat przykryć drugim blatem, lekko docisnąć,delikatnie bo blaty są kruche. Ja ciasto robiłam w blaszce.
Ciasto wstawić do lodówki.
Z 3 szkl mleka odlać 3/4 szkl. 3/4 szkl wymieszać z budyniem resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Schłodzić. Utrzeć budyń z margaryną.
Masę budyniową wykładamy na drugi blat i przykrywamy trzecim, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki.
W rondlu rozpuszczamy masło z miodem i cukrem wsypujemy orzechy, mieszamy masa ma obkleić orzechy.
Od razu wykładamy ją na powierzchnię ciasta. Wykładamy ja na powierzchni ciasta. Wygładzamy ,leciutko dociskamy. Wkładamy do lodówki.
Komentarze