Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto którego nie sposób nie upiec w sezonie gdy mamy brzoskwiń i śliwek pod dostatkiem,wzbogaciłam go o bitą śmietanę i świeże owoce co dodatkowo podkreśliło jego walory smakowe.Nie byłabym sobą gdybym nic nie zmodyfikowała po swojemu...:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o wymiarach 24/28 cm

    5 jajek
    3 niepełne szklanki mąki tortowej
    1 szklanka oleju
    1 szklanka oranżady białej
    ¾ szklanki cukru
    32 g cukru waniliowego
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 dag węgierek
    3 brzoskwinie

    Dekoracja:
    300 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan fiks
    brzoskwinie i węgierki-kilka sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Trzy łyżki mąki tortowej odłożyć. Resztę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej miksując na najniższych obrotach miksera na przemian wlewać olej i oranżadę.
  • 2. Ciasto podzielić na dwie równe części do jednej wsypać odłożoną mąkę tortową, do drugiej kakao, zmiksować, wlewać na przemian do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach.
  • 3. Na wierzchu ciasta wyłożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie i śliwki. Wstawić do piekarnika piec około 50 minut w temp 180*c na grzaniu góra-dół.
  • 4. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
    Zimną kremówkę z lodówki ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i śmietan fiksem posmarować wierzch ciasta wygładzić, udekorować świeżo pokrojonymi owocami i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować