Ciasto śliwkowe z whisky i kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uwaga,Jeśli nie lubicie cynamonu - po prostu omińcie go!
Śliwki przekrawamy, wydrążamy i wkładamy do dużej miski. Wsypujemy cukier oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy najlepiej na kilka godzin, żeby owoce przeszły aromatem.
Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dolewamy espresso oraz whisky. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy jajka. Całość dokładnie miksujemy i dolewamy masło z dodatkami.
Masę wylewamy na wcześniej natłuszczoną tortownicę i układamy śliwki skórką do dołu. Pieczemy w 180 C ok. godziny -w zależności od piekarnika (po 40min możemy sprawdzić,czy ciasto jest gotowe wykałaczką. Wkładamy ją do środka, a po wyjęciu patyczek musi być suchy).
Na wierzch po ostygnięciu można ułożyć (wcześniej uprażone na suchej patelni) płatki migdałów
Placek jest najlepszy na drugi dzień (bo przechodzi alkoholem)
SMACZNEGO :)
Komentarze