Aromat pieczonego sezamu nadaje temu ciastu całkiem nowy smak.
Składniki:
Kruszonka:
75 g sezamu
150 g mąki
szczypta soli
120 g brązowego cukru
100 g masła
Ciasto:
100 g masła
250 g mąki
100 g cukru
1 jajko
Nadzienie:
1 kg śliwek
100 cukru pudru
sok z cytryny
Ciasto śliwkowe pod sezamową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy, ewentualnie dodając 2 łyżki zimnej wody. Po uzyskaniu gładkiego ciasta chłodzimy ok. 45 minut.
2.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy także 45 minut.
3. Śliwki oczyszczamy z pestek ( mogą być mrożone).
4.Blaszkę 40 x 25 cm smarujemy tłuszczem i osypujemy mąką, następnie wylepiamy ją ciastem i nakłuwamy go wielokrotnie widelcem. Na wierzchu układamy śliwki i rozkładamy kruszonkę. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni.
5.Ucieramy lukier z cukru pudru i kilku łyżek soku z cytryny . Lukrujemy wystudzone ciasto.
Komentarze