Ciasto śliwkowe pod sezamową kruszonką

0 (0 ocen)

Aromat pieczonego sezamu nadaje temu ciastu całkiem nowy smak.

Składniki:

  • Kruszonka:
    75 g sezamu
    150 g mąki
    szczypta soli
    120 g brązowego cukru
    100 g masła
    Ciasto:
    100 g masła
    250 g mąki
    100 g cukru
    1 jajko
    Nadzienie:
    1 kg śliwek
    100 cukru pudru
    sok z cytryny

Ciasto śliwkowe pod sezamową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy, ewentualnie dodając 2 łyżki zimnej wody. Po uzyskaniu gładkiego ciasta chłodzimy ok. 45 minut.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy także 45 minut.
  • 3. Śliwki oczyszczamy z pestek ( mogą być mrożone).
  • 4. Blaszkę 40 x 25 cm smarujemy tłuszczem i osypujemy mąką, następnie wylepiamy ją ciastem i nakłuwamy go wielokrotnie widelcem. Na wierzchu układamy śliwki i rozkładamy kruszonkę. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni.
  • 5. Ucieramy lukier z cukru pudru i kilku łyżek soku z cytryny . Lukrujemy wystudzone ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy