ciasto śliwkowe...

5 (168 ocen)

pyszne ciasto z budyniem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    0,5 kostki masła
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    250 ml mleka
    około 300 g śliwek (ja dałam tyle żeby przykryć tyle położyłam)
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Ciasto śliwkowe... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte śliwki przecinamy na pół.
  • 2. Masło drobno siekamy, dodajemy do mąki, dosypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy ciasto do lodówki.
  • 3. Z 250 ml mleka odlewamy ćwierć szklanki i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy. Jeśli budyń jest bez cukru, dodajemy 1 łyżkę do mleka. Do gotującego się mleka dodajemy rozpuszczony budyń i zagotowujemy szybko mieszając. Powstanie bardzo gęsty budyń.
  • 4. Formę (u mnie tortownica 22cm) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na dno formy, następnie układamy śliwki, budyń i na wierzch nakładamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta.
  • 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy około 45 minut, do zrumienienia się ciasta. Ciasto możemy polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować