Ciasto ślimak

5 (163 ocen)

Ciasto jest dosyć pracochłonne ale bardzo pyszne . Biszkopty i galaretkę do roladek można przygotować dzień wcześniej

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek wody
    ROLADKI:
    4 jajka
    4łyżki mąki
    4łyżki cukru
    4łyżki wody
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA BUDYNIOWA:
    25 dkg. masła
    2 żółtka
    1 jajko
    2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3szkl. mleka
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    MASA DO ROLAD:
    2 jajka
    3 żółtka
    1/2 szkl. cukru pudru
    20 dkg. masła
    DODATKOWO:
    galaretka czerwona
    galaretka ananasowa albo brzoskwiniowa
    pół puszki brzoskwiń
    pół puszki ananasów ( albo jedna puszka wybranych owoców )

Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ślimak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka ubić bo sztywnej piany dosypać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , wlać wodę , dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Ciasto przelać do formy o wymiarach 38-22 cm. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części . MASA BUDYNIOWA : Z mąki ziemniaczanej , pszennej , jajka , żółtek , cukru, mleka, cukru waniliowego ugotować budyń .Masło utrzeć dodać wystudzony budyń , zmiksować . ROLADKI: Zrobić tak samo jak biszkopt , ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 cienkie biszkopty w formie 38-22cm. Wystudzić , położyć każdą osobno na lnianej ściereczce i zrolować .Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl. wody , po zastygnięciu pokroić w grubsze paski . MASA DO ROLAD : jajka + żółtka i cukier ubić na parze wystudzić , dodać do utartego masła ,(ja dodałam do masy kakao i spirytus do smaku , ale ani jedno anim drugie nie jest konieczne) posmarować roladki na bok każdej położyć paski galaretki , zwinąć roladki . Na jedną część biszkoptu położyć połowę masy budyniowej , po bokach położyć roladki . Pomiędzy roladki ułożyć pokrojone owoce ,zalać tężejącą galaretka ananasowa , no to rozsmarować pozostałą masę budyniową ( pozostawiając kilka łyżek na posmarowanie wierzchu ciasta ) całość przykryć drugą częścią biszkoptu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować