Ciasto "Skubaniec" ze śliwkami

4.91 (210 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najczęściej piekę go ze śliwkami, ale z innymi owocami też jest smaczny.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 1/2 kg mąki pszennej
    ● kostka margaryny
    ● 1 szkl. + 3 łyżki cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● szczypta sody oczyszczonej
    ● cukier waniliowy
    ● 80 dag węgierek
    ● łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.91 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "skubaniec" ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zagniatamy z 3 łyżkami cukru, żółtkami, mąką, proszkiem i sodą na gładkie ciasto. Dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę (25x40 cm). Drugą połowę dzielimy jeszcze raz na pół, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy.
  • 2. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, układamy równomiernie na cieście. Na śliwki „skubiemy” ciemne ciasto.
  • 3. Ubijamy pianę z białek, dodając resztę cukru i cukier waniliowy. Wykładamy na owoce. Na pianę „skubiemy” jasne ciasto. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować